Vuorovaikutuksen säröt synnyttävät kärsimystä

ahdistus ihmissuhteet kiintymyssuhde mielenterveys vuorovaikutus Nov 24, 2024
nainen, säröt

Mielenterveyden ongelmat ovat monille vielä mysteeri. Ne koetaan usein jonakin yksilön heikkoutena, jota on vaikea ymmärtää ja selittää. Mielenterveydestä puhuttaessa meidän on kuitenkin hyvä muistaa, että olemme pohjimmiltaan sosiaalisia olentoja. Meidän hyvinvointimme on tiiviisti sidoksissa siihen, kuinka tulemme kohdatuksi ja hyväksytyksi ihmissuhteissamme.   

Tutkimukset osoittavat, että turvalliset ja hyväksyvät ihmissuhteet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä mielenterveyden rakentumisessa. Esimerkiksi kiintymyssuhdeteoria osoittaa, kuinka lapsen varhaiset vuorovaikutussuhteet hoivaavan aikuisen kanssa vaikuttavat koko elämän ajan siihen, kuinka hän kokee itsensä ja muut.   

Jos lapsi ei saa riittävää hoivaa ja emotionaalista yhteyttä, voi tämä näyttäytyä myöhemmin erilaisina mielenterveyden ongelmina.   

Kohdatuksi tulemisen tärkeys  

Mitä tarkoittaa kohdatuksi tuleminen? Se on kokemus siitä, että toinen ihminen todella näkee ja kuulee meidät, että meidät hyväksytään sellaisina kuin olemme – kaikkine tunteinemme, tarpeinemme ja puutteinemme. Tämä kohtaaminen ei ole vain sanoja, vaan myös empatian ja yhteyden tuntemista. Se on kokemusta siitä, että meillä on merkitystä toiselle ihmiselle.   

Kun ihminen jää vaille tätä kohtaamista, hänen itsearvostuksensa ja kykynsä säädellä tunteita heikkenee. Voit kuvitella tilanteen, jossa ihminen tuntee syvää surua, mutta hänen tunteensa sivuutetaan tai vähätellään. Tämä voi johtaa siihen, että henkilö tuntee itsensä arvottomaksi ja alkaa välttelemään muita, mikä pitkällä tähtäimellä pahentaa hänen vointiaan.   

Vuorovaikutuksen häiriöiden seuraukset  

Kun vuorovaikutuksessa on häiriöitä tai kun ihminen jää toistuvasti kohtaamatta seuraukset voivat olla mielenterveyden kannalta vakavia. Se miten vaikeita puutteita vuorovaikutuskokemuksissa on ollut, määrittää myös sen, miten vaikeita mielenterveyden ongelmia niistä seuraa.  

Jatkuvat riidat läheisissä ihmissuhteissa, huutaminen, laiminlyönnit ja kaltoinkohtelu voivat aiheuttaa mielenterveyden ongelmia, kuten masennusta, ahdistusta tai jopa vakavampia häiriöitä, kuten psykoosia.    

Esimerkiksi masennus voi kehittyä tilanteessa, jossa ihminen toistuvasti kokee tulevansa hylätyksi ihmissuhteissa tai kun hänen tunteitaan ei oteta vakavasti. Samoin ahdistus voi juontaa juurensa kokemuksista, joissa henkilö on joutunut selviämään yksin, vailla tukea tai ymmärrystä.   

Toipuminen tapahtuu vuorovaikutuksen kautta  

Se mikä on mennyt rikki vuorovaikutuksessa, voi myös korjautua vuorovaikutuksessa. Korjaavat kokemukset – kuten psykoterapia, jossa asiakasta todella kuunnellaan ja hänen tunteensa hyväksytään - voivat olla ratkaisevassa roolissa mielenterveys ongelmien käsittelyssä ja toipumisessa.  

Mutta yhtä lailla ymmärretyksi ja hyväksytyksi tulemisen kokemukset läheisissä ihmissuhteissa voivat auttaa ja korjata kokemusta itsestä ja muista. Ihminen alkaa toipua, kun tulee kohdatuksi.  

Yhteyden merkitys  

Mielenterveyden ongelmat eivät ole merkki yksilön epäonnistumisesta tai heikkoudesta, vaan ne ovat usein seurausta siitä, mitä tapahtuu ihmisten välisissä vuorovaikutussuhteissa. Kun vuorovaikutuksessa syntyy säröjä - kun emme tule kohdatuksi tunteissamme ja ajatuksissamme – mielenterveytemme voi alkaa horjua.  

Meillä kaikilla on valta luoda enemmän hyväksyviä ja yhteyteen perustuvia suhteita. Ja mitä enemmän tätä teemme, sitä vahvemmaksi voimme rakentaa toistemme mielenterveyttä.   

Empatiaa päivääsi!   

Tilaa maksuton video: 5 syytä, miksi opetella tunteiden säätelyä vanhempana!

Tilaa video tästä!