Tiedätkö mitä terve vuorovaikutus on?
Jan 01, 2025
Vuorovaikutuksen laadulla on merkittävä vaikutus mielenterveyteemme. Tutkimukset osoittavat, että suurin osa mielenterveyden ongelmista juontaa juurensa ongelmallisista vuorovaikutussuhteista. Siksi onkin tärkeää, että ymmärrämme, mitä terve vuorovaikutus on ja miten sitä voidaan edistää.
Mitä terve vuorovaikutus ei ole?
Terveeseen vuorovaikutukseen ei kuulu muun muassa seuraavat tekijät:
Passiivis-aggressiivisuus: Tämä ilmenee esimerkiksi toisen tunteiden ja/tai tarpeiden vähättelynä, mitätöintinä, sarkasmina tai mykkäkouluna. Passiivis-aggressiivinen käyttäytyminen estää avoimen ja rehellisen kommunikaation. Vähättely ja mitätöinti voi kuulostaa esimerkiksi tältä: “Ei tuo ollut niin iso asia”, “Mitä sinä itket noin pienestä asiasta”, “Se oli vaan vitsi” jne.
Kontrollointi: Toisen elämän tai käyttäytymisen kontrollointi, joka rajoittaa toisen ihmisen vapautta ja itsemääräämisoikeutta on merkki epäterveestä suhteesta. Tämä voi sisältää esimerkiksi toisen tekemisten, menemisten tai jopa ajattelun rajoittamista.
Manipulointi: Tunteilla, syyllisyydellä tai muilla keinoin toisen ohjaaminen tekemään tai ajattelemaan itse halutulla tavalla on manipulointia.
Hylkääminen ja vetäytyminen: Jos toinen osapuoli vetäytyy emotionaalisesti tai fyysisesti vuorovaikutuksesta, voi aiheuttaa toisessa turvattomuutta ja epävarmuutta. Terveessä vuorovaikutuksessa pyritään pysymään läsnä, vaikka vaikeita hetkiä kohdattaisiinkin.
Kiusaaminen: Toisen tahallinen vahingoittaminen tai alistaminen, joko sanallisesti tai teoin.
Moittiminen: Toisen syyttely ja arvostelu murentavat kenen tahansa itsetuntoa ja luottamusta.
Mitä terve vuorovaikutus on?
Terve vuorovaikutus rakentuu seuraavista elementeistä:
Kuuntelu ja läsnäolo: Ollaan aidosti läsnä ja kuunnellaan toista. Tämä voi tarkoittaa ajan ja tilan antamista toiselle, jotta toinen voi ilmaista ajatuksiaan ja tunteitaan.
Validointi: Toisen tunteiden ja kokemusten hyväksyminen ja tunnustaminen. Validointi voi kuulostaa esimerkiksi tältä: “Ymmärrän, että olet surullinen, kun menetit lemmikkisi”.
Empatia: Kyky asettua toisen asemaan ja ymmärtää hänen tunteitaan ja kokemuksiaan ovat perusta vahvalle ihmissuhteelle. Empatia auttaa välttämään riitoja ja lisää yhteisymmärrystä.
Selkeät ja terveet rajat: Terve vuorovaikutus kunnioittaa jokaisen ihmisen rajoja ja antaa tilaa itsenäisyydelle. Tämä tarkoittaa, että jokainen voi ilmaista omat rajansa ja kunnioittaa myös toisen rajoja.
Avoimuus ja rehellisyys: Rehellinen ja avoin kommunikointi on tie luottamukseen. Terveessä vuorovaikutuksessa osapuolet uskaltavat ilmaista ajatuksia ja tunteita rehellisesti ja kunnioittavasti.
Ratkaisukeskeisyys: Ristiriidat kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin, mutta terveessä suhteessa ne pyritään ratkaisemaan rakentavasti. Tämä tarkoittaa, että etsitään yhteistä ymmärrystä ja tehdään kompromisseja sen sijaan, että jäädään kiinni syyttelyyn ja puolusteluun.
Terve vuorovaikutus tukee kaikkien meidän hyvinvointiamme ja ennen kaikkea auttaa välttämään monia mielenterveyden ongelmia. Jokaisella meillä on mahdollisuus kehittää taitoja, jotka edistävät terveitä vuorovaikutussuhteita ja sitä kautta myös omaa ja läheisten hyvinvointia.
Tuleeko sinulle mieleen muita näkökulmia terveeseen vuorovaikutukseen liittyen?