Uskomusten ymmärtäminen

ajatukset uskomukset Jan 01, 2025
kissa. leijona, peilikuva

Uskomukset ovat ajatuksia ja käsityksiä asioista, jotka olemme omaksuneet elämämme aikana. Ne voivat olla tietoisia tai tiedostamattomia ja vaikuttavat siihen, miten näemme itsemme ja maailman.  

Uskomukset muokkaavat ajatuksiamme, tunteitamme, käyttäytymistämme ja vaikuttavat keholliseen kokemukseemme. Ne voivat olla joko elämää tukevia tai rajoittavia.   

Puhun päivittäin työssäni uskomuksista asiakkaideni kanssa. Ihmiset, jotka ovat tulleet psykoterapiaan kärsivät negatiivisista uskomuksista, jotka ovat saaneet liiallisen voiman heidän mielessään.   

Tyypillisimmät negatiiviset uskomukset liittyvät ihmisen kokemukseen itsestä riittämättömänä, ei rakastettavana, kyvyttömänä. Ajatukset voivat olla esimerkiksi: “En koskaan onnistu”, “Minun täytyy tehdä tämä täydellisesti”, “En ole tarpeeksi hyvä”, “Minusta ei pidetä”, “En osaa mitään hyvin” jne. Voisin jatkaa näitä esimerkkejä loputtomiin, mutta sait ehkä jo käsityksen siitä, mitä negatiiviset uskomukset ovat.    

Kaikki mitä me ajattelemme ei ole totta   

On hyvä tiedostaa, että uskomus on uskomus, eikä se ole totta. Tai noh, useinkaan meidän uskomuksemme eivät ole totta vaan ne pohjautuvat enemmänkin meidän mielipiteisiimme, käsityksiimme ja mieltymyksiimme asioista.   

Esimerkiksi uskomus: “En ole hyvä missään” ei varmasti pidä paikkaansa, sillä jokainen meistä on hyvä jossakin asiassa.   

Negatiiviset uskomukset voivat pahimmillaan estää meitä saavuttamasta tavoitteitamme ja elämään täyttä elämää. Esimerkiksi uskomus: “En ole hyvä missään” voi estää meitä yrittämästä uusia asioita.  

Kuitenkin jos alamme uskomaan tähän ajatukseen itsestämme ja pitämään sitä totena niin se takuulla vaikuttaa meidän itsetuntoomme ja kokemukseen itsestämme. Se myös vaikuttaa meidän käyttäytymiseemme ja mitä todennäköisimmin saa meidät vetäytymään asioiden tekemisestä.   

Ihmisen vetäytyminen kanssakäymisestä muiden kanssa lisää yksinäisyyden kokemusta. Yksinäisyyden kokemus taas altistaa meitä masennukselle.   

Haitallisten uskomusten tunnistaminen  

Kannustankin sinua nyt pohtimaan, millaisia uskomuksia sinulla on itsestäsi, muista ihmisistä ja maailmasta?  

Voit käyttää apunasi seuraavia kysymyksiä:  

  1. Mitä ajattelen itsestäni, kun kohtaan haasteen?  
  2. Miten reagoin, kun epäonnistun?  
  3. Miten suhtaudun muihin ihmisiin?  

Voit myös kirjata uskomuksia päiväkirjaan tai paperille:  

  • Kirjaa ylös ajatuksiasi ja tunteitasi, erityisesti jonkin stressaavan tai vaikean tilanteen jälkeen. Tämä auttaa sinua tunnistamaan, mitkä uskomukset aktivoituvat.  

Uskomusten haastaminen  

Kognitiivinen uudelleenmuotoilu tarkoittaa negatiivisten ja haitallisten ajatusten haastamista ja muuttamista.   

Askeleet:  

  1. Tunnista negatiivinen uskomus.  
  2. Arvioi todisteet tämän uskomuksen puolesta ja vastaan.  
  3. Muotoile uusi, realistisempi ja positiivisempi uskomus.  

Voit kysyä itseltäsi:  

  • Onko tämä ajatus totta?  
  • Mitä todisteita minulla on, että tämä ajatus on totta tai ei ole totta?  
  • Mitä sanoisin ystävälle, joka ajattelee näin?  

Harjoittele luomaan positiivisia uskomuksia  

Edesmennyt presidenttimme Mauno Koivisto on aikanaan viisaasti todennut: “Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”. Sitaatti sopii myös negatiivisten ajatusten muuttamiseen. Ellei meillä ole vedenpitäviä todisteita negatiiviselle uskomuksellemme, meidän kannattaa tulkita uskomus positiiviseksi tai edes neutraaliksi.  

Esimerkiksi: “Olen riittävä”, “Voin oppia uusia asioita”, “Minun ei tarvitse osata kaikkea täydellisesti”, “On asioita, joita en osaa ja asioita, joita osaan”.   

Visualisoi ja vahvista  

Visualisointi tarkoittaa mielikuvaharjoittelua, jossa kuvitellaan itsensä onnistumassa tai saavuttamassa tavoitteita. Urheilijat käyttävät usein visualisointia ennen oman urheilusuorituksen tekemistä.   

Visualisointi auttaa meitä kuvittelemaan positiivisia lopputuloksia ja onnistumisia, mikä vahvistaa uskoa omaan kykyyn saavuttaa tavoitteet.   

Kuvitellessasi onnistumista, koet siihen liittyviä positiivisia tunteita, mikä voi auttaa murtamaan vanhoja, negatiivisia uskomuksia.   

Säännöllinen visualisointi auttaa uuden, positiivisen uskomuksen juurtumista, kun mieli alkaa nähdä sen realistisena ja mahdollisena. Se myös suuntaa huomion ja energian positiivisiin tavoitteisiin ja uskomuksiin, mikä vähentää negatiivisten ajatusten vaikutusta.  

Visualisointi voi auttaa korvaamaan haitallisia uskomuksia positiivisilla ja rakentavilla uskomuksilla, mikä parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänlaatua.   

Käytännön harjoituksia ja vinkkejä  

Erilaiset meditaatio ja mindfulness harjoitukset ovat hyviä keinoja harjoitella muun muassa negatiivisten uskomusten muuttamista.   

Esimerkiksi:  

  1. Aloita päiväsi positiivisella vahvistuksella. Kirjoita ylös kolme asiaa, joista olet kiitollinen joka päivä.  
  2. Kirjoita ylös positiivisia, itseäsi tukevia lausumia, kuten: “Olen riittävä”, “Ansaitsen onnellisuuden”, “Voin saavuttaa tavoitteeni”. Voit tehostaa harjoitusta tekemällä sen peilin edessä ja puhumalla nuo lauseet itsellesi.   
  3. Visualisoi itsesi onnistumassa jossain. Kuvittele yksityiskohtaisesti mille onnistuminen tuntuu, näyttää ja kuulostaa.   

Käytännön harjoitukset vahvistavat uusia positiivisia uskomuksia ja luo emotionaalisen yhteyden näihin uskomuksiin. Erityisesti mindfulness –harjoitukset auttavat tiedostamaan omat ajatukset ja uskomukset ilman tuomitsemista, mikä luo tilaa muutokselle ja positiivisten uskomusten juurtumiselle.   

Tilaa maksuton video: 5 syytä, miksi opetella tunteiden säätelyä vanhempana!

Tilaa video tästä!